Pentru că IET nr.215 să se dezvolte cu adevărat, în activitatea cotidiană fiecare angajat conştientizează factorii – cheie, care vor condiţiona eficienţa:
-
Calitatea conştientă manifestată de director, un lider eficient, care răspunde în faţa colectivului pentru strategiile manageriale şi se implică în măsură suficientă cu scopul de a cunoaşte progresele pe care le înregistrează colectivul .
-
Implicarea celorlalţi angajați prin delegarea unui anumit volum de responsabilităţi (revederea obligaţiunilor profesionale existente şi promovarea acestora prin ordin intern).
-
Planul de studii bine structurat. Se va încuraja gradul de implicare în cadrul acestei structuri. Aceleaşi cerinţe sunt în vigoare şi pentru respectarea termenilor de realizare al deciziilor proprii şi a celor impuse de necesităţi, reglementate de către organele de resort.
-
Activitate didactică prin provocări de ordin intelectual. Cadrele didactice vor da dovadă de entuziasm, profesionalism în raport cu reușitele copiilor.
-
Existenţa unei ambianţe centrate pe muncă, disciplină, valori culturale. Activitatea să fie bazată pe conţinutul sarcinilor concrete şi control în baza conexiunii inverse, timp acordat subiectelor de rutină, fundal liniştit.
-
Comunicarea eficientă între administrație- cadrele didactice –copii- parinți.
-
Cadrele didactice, cât şi administraţia, dispun de registre pentru fixarea datelor planificării şi evaluării.
-
Implicarea părinţilor. Aici se are în vedere acordarea acelui suport atât de necesar pentru obținerea reușitelor în procesul instructiv-educativ, participarea la şedinţele de discutare a progreselor copiilor, lecturi în comun ale părinţilor şi copiilor .
-
Climat pozitiv. Implicarea personalului, copiilor şi a părinţilor într-un şir de activităţi extracurriculare.